میخ پرچ

تدارکات صنعتی روشن

 DIN 7335

DIN 7337

GRD 304

در برخی از صنایع نیاز به داشتن اتصالاتی است که بتوانیم دو صفحه را به طور دائم به هم وصل کنیم. برای اتصال این صفحات از میخ پرچ استفاده می شود. یکی از قابلیت های استفاده از برخی مدل های میخ پرچ هنگامی است که اتصال را برقرار کرده ایم و می خواهیم آن دو صفحه را بدون آسیبی به قطعات بچرخانیم؛ در این موقعیت بهترین گزینه استفاده از میخ پرچ است. اصطلاحأ پرچ کردن به معنای پهن کردن سر میخ کوبیده شده است طوری که نتوان آن را از جایش بیرون کشید. در ادامه با ابزار ماتریس همراه باشید تا بیشتر با این وسیله پر کاربرد آشنا شویم.

میخ پرچ چیست؟

بطور ساده میخ پرچ یک ابزار استوانه ای شکل شبیه میخ است که برای اتصال دائم دو یا چند صفحه به یکدیگر استفاده می شود. قطر، طول و شکل سر میخ پرچ که عموما به نام سر عدسی یا سر پهن شناخته می شود؛ سه فاکتور مهمی است که باید قبل از خرید میخ پرچ به آن توجه کنید، تا در نهایت اتصال محکم و درستی ایجاد شود.

عملیات پرچ کاری بر خلاف اتصال پیچ و مهره به عنوان یک اتصال دائم به شمار می رود و باید از اتصال پرچ، زمانی استفاده کنیم که دیگر نیازی به جداسازی قطعات از یکدیگر نباشد.

درباره پرچ کاری

دستگاه پرچ کن به وسیلهٔ میخ پرچ عملیات پرچ کاری را انجام می دهد. برای استفاده از میخ پرچ، ابتدا با استفاده از مته ای مناسب، سطح قطعه موردنظر را سوراخ کرده و سپس با استفاده از دستگاه پرچ یا انبر پرچ ، دو جسم را بهم پرچ می کنیم. پروسه پرچ کاری به عملیاتی گفته می شود که در آن دو یا چند قطعه (صفحه) به وسیله یک قطعه واسطه به نام پرچ به یکدیگر متصل می گردند.

به منظور انجام عملیات پرچ کاری لازم است که در ابتدا هر دو قطعه که احتیاج است به یکدیگر متصل گردند، سوراخ شوند و سپس پرچ از سوراخ ایجاد شده عبور داده شود، سپس با فشردن سر قفل پرچ به کمک دستگاه پرچ کن اتصال بین دو قطعه انجام شود.

انواع اتصال میخ پرچ

وقتی صحبت از پرچ کردن دو قطعه به هم می شود، باید چند نوع اتصال مختلف را در نظر گرفت. دو مورد از رایج ترین انواع اتصال ها عبارتند از اتصال لبه به لبه و اتصال مشترک. که در ادامه بیشتر در مورد آن ها توضیح می دهیم.

اتصال لبه به لبه (lap joint)

زمانی که یک صفحه روی یک صفحه دیگر قرار می گیرد، یک اتصال لبه به لبه تشکیل می شود. سپس میخ پرچ هر دو صفحه را متصل می کند و آنها را به هم محکم می کند. اتصال لبه به لبه یک انتخاب محبوب است زیرا اتصال قوی را فراهم می کند و در عین حال در برخی مدل ها امکان انعطاف و حرکت بین دو صفحه را نیز فراهم می کند. این اتصال اغلب در کاربردهای ساختمانی و خودرو استفاده می شود.

اتصال مشترک (but joint)

در اتصال مشترک، دو صفحه همدیگر را لمس می کنند اما روی هم قرار نمی گیرند. به طوری که هر دو صفحه در کنار یکدیگر قرار گرفته و دو صفحه دیگر که معمولا ضخامت کمتری دارد در دو طرف قطعات قرار می گیرند و سپس عملیات پرچ کاری انجام می شود.

مقایسه روش اتصال لبه به لبه با اتصال مشترک

وقتی نوبت به انتخاب بین اتصال لبه به لبه و اتصال مشترک می رسد، باید چند فاکتور را در نظر گرفت. اولین مورد، نوع کاربردی است که اتصال برای آن استفاده خواهد شد. اگر انعطاف پذیری و حرکت مهم است، یک اتصال لبه به لبه ممکن است انتخاب بهتری باشد. با این حال، اگر استحکام و پایداری در اولویت باشد، ممکن است اتصال مشترک گزینه بهتری باشد.

فاکتور دیگری که باید در نظر گرفت ضخامت صفحه ای است که به هم متصل می شود. اتصال لبه به لبه معمولاً برای مواد نازک تر استفاده می شود، در حالی که اتصالات مشترک برای مواد ضخیم تر، مناسب تر هستند. این به این دلیل است که یک اتصال لبه به لبه می تواند با مواد ضخیم تر خیلی حجیم و سنگین تر به نظر بیاید، در حالی که اتصال مشترک، اتصال ساده تر و محکم تری را ایجاد می کند.

به طور کلی، هر دو اتصال لبه به لبه و یا اتصال مشترک مزایا و معایب خاص خود را دارند. با در نظر گرفتن کاربرد و ضخامت مواد در حال اتصال، می توانید نوع اتصالی را انتخاب کنید که بهترین نتیجه را برای پروژه شما ارائه دهد.

در نظر داشته باشید که اتصال با میخ پرچ یک اتصال دائمی است اما ممکن است این اتصال طی زمان بر اساس عوامل مختلفی از جمله کیفیت پایین ساخت، شرایط محیطی، آلیاژ ناپایدار و یا اتصال غلط، دچار خرابی شود.

میخ پرچ دارای انواع و اقسام مختلف با سایز های متنوع تولید و عرضه می شود .

  • میخ پرچ شانه دار
  • میخ پرچ افشان
  • میخ پرچ ضربه ای یا چکشی
  • میخ پرچ توپر یا دائم
  • میخ پرچ نیمه پر
  • میخ پرچ توخالی
  • میخ پرچ قارچی
  • میخ پرچ لوله ای

جنس میخ پرچ

اغلب میخ پرچ ها از متریال فلزی همچون فولاد، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، مس، برنج ساخته می شوند. به دلیل ساختار میخ پرچ ها می توان از آن ها در محیط های مرطوب و صنایعی که در این محیط های به فعالیت می پردازند مناسب است.

از میخ پرچ در اتصالات ورق های فلزی، پروفیل ها، صنایع کشتی سازی، اسکلت های فلزی و غیره استفاده می شود. برای استفاده از میخ پرچ، ابتدا با استفاده از مته ای مناسب، سطح جسم را سوراخ نمایید و سپس با استفاده از دستگاه پرچ دو قطعه را به هم پرچ کرد.

اغلب میخ پرچ ها در بسته های مختلف از جمله بسته های 500 تایی در بازار به چشم می خورند. اما در برخی مواقع بصورت تکی هم بفروش می رسند. مقاومت میخ پرچ ها را بر اساس حداقل مقاومت کششی بر واحد نیوتن و حداقل مقاومت برشی بر واحد نیوتن محاسبه می کنند.